6 (investeringsgerelateerde) vragen die je als snelgroeiende start-up kunt hebben

Nieuwsoverzicht

Van het voor de eerste keer benaderen van een investeerder tot het onderhouden van een financiële relatie: Mirjam Niessen is dé expert als het gaat om het aantrekken van investeringen. Als Impact Investing Principal van DOEN Participaties, de investeringstak van Stichting DOEN, helpt ze impact startups met het vinden van wat ze nodig hebben. We stelden haar zes prangende vragen over investeringen, die je als snelgroeiende start-up waarschijnlijk wel zou willen weten.

1. Mijn start-up heeft meer geld nodig om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. Wat is het juiste moment om investeringen op te halen?

'Het aantrekken van investeringen draait om het opbouwen van sterke relaties en dat gaat niet van vandaag op morgen. Begin ruim voordat je daadwerkelijk op zoek bent naar een investering te praten met investeerders. Dit hoeft geen periode van jaren te zijn, maar zorg er voor dat er genoeg tijd is voor de investeerder om je ontwikkelingen te beoordelen.'

2. Wat zijn de stappen om een investering te krijgen?

'Het testen van een kleine investering om je bedrijf een kickstart te geven, is meestal een logisch begin. Deze voorfinanciering kan komen van je familie of vrienden, of van andere mensen die in je concept geloven. Daarna volgen de angel investors: individuen die bereid zijn startende ondernemingen in de beginfase te steunen en een behoorlijke risico durven te nemen. Als deze fases succesvol zijn, is het gemakkelijker om geld op te halen bij meer geïnstitutionaliseerde investeerders - wat hopelijk de laatste stap is.

3. Wat is de beste manier om een investeerder te bereiken?

'Ten eerste: doe je huiswerk en bekijk of de investeerder bij jou/jullie past. Bekijk hun website, de criteria en hun andere investeringen. Denk je dat het een potentiële match is? Neem dan contact op via e-mail of LinkedIn. Stuur ze een sterk pitch deck en vraag om feedback. Wees altijd responsief en volg op, want dit laat zien dat je bereid bent om samen te werken en zorgt ervoor dat de investeerder zich sneller betrokken voelt.

4. Moet ik als ondernemer leugentjes vertellen aan een investeerder om mijn bedrijf aantrekkelijker te laten lijken?

'Nee, eerlijkheid is altijd het beste plan. Je mag zeker ambitieus zijn, maar vermijd leugens! Zelfs kleine leugens kunnen je relatie schaden en geloof me: de waarheid komt uiteindelijk aan het licht. De relatie tussen een investeerder en oprichter is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, dus laten we dat niet op het spel zetten.'

5. Ik praat met een investeerder, maar ik heb het gevoel dat het misschien een mismatch is. Wanneer moet ik me terugtrekken?

'Probeer dit te voorkomen door vroegtijdig de missie en voorwaarden van de investeerder te vragen. Wij moedigen investeerders altijd aan om ook zorgvuldig onderzoek naar de investeerder te doen. Praat met hen, hun team en hun investeerders en/of ondernemers die al met hen hebben samengewerkt. En vraag om referenties. Als u al idealen ziet die botsen met uw eigen idealen, wees daar dan eerlijk over en kijk of er nog raakvlakken zijn. Natuurlijk kunnen er ook verderop in het investeringsproces nog rode vlaggen verschijnen. Trek u onmiddellijk terug als dat het geval is. Het is zonde van uw en hun tijd.

Sommige ondernemers houden hun opties open door met verschillende investeerders tegelijk in contact te blijven. Dit is prima, zolang je er maar open over bent. Anders kan het uw betrouwbaarheid tegenover de betrokken investeerders schaden.

6. Wat zijn veel voorkomende misvattingen over het aantrekken van investeringen?

'Een grote misvatting is dat een deal in korte tijd kan worden gesloten. Ik vertel start-ups vaak dat het drie tot negen maanden duurt om investeringen aan te trekken. Ze vertellen me echter altijd dat het voelde alsof het veel langer duurde. Investeren is dus niet iets om licht over te denken, het kan een groot deel van je tijd in beslag nemen.

Een ander veel vooroordeel dat moet worden ontkracht is dat investeerders onbenaderbaar en onbeleefd zijn. Veel mensen denken dat het ze alleen om het geld te doen is. Dit is onjuist: veel investeerders willen een vruchtbare relatie met iemand die een visie heeft. Wees niet bang en reik ze de hand.

En natuurlijk is DOEN altijd bereid je te helpen je impact te vergroten en je in contact te brengen met mensen die je ambities ondersteunen.