Bas: “We redden dagelijks 40.000 kg sinaasappelschillen van de vernietiging”

Nieuwsoverzicht

Vezels en olie voor voedselproducten zoals frisdrank, brood en vleesvervangers, gemaakt van sinaasappelschillen. DOEN-partner PeelPioneers maakt nieuwe ingrediënten van een reststroom. We spraken met Bas van Wieringen, een van de initiatiefnemers.

Van reststroom van voedsel naar ingrediënt voor voedsel

Zoveel mogelijk van wat Moeder Aarde ons gegeven heeft als voedsel ook daadwerkelijk gebruiken als voedsel. Dat is de ambitie van PeelPioneers. Bas: “Er worden zoveel grondstoffen weggegooid. Tot op de dag van vandaag begrijp ik dat niet.” In Nederland wordt steeds meer verse sinaasappelsap gedronken en daarom neemt het aantal sinaasappelschillen die worden vernietigd toe. “Terwijl daar heel veel waardevolle ingrediënten in zitten,” vertelt Bas. “Wij gebruiken de schil om er ook echt ingrediënten van te maken en willen dat mensen een schil gaan zien als grondstof in plaats van reststroom.”

Concreet betekent dit dat er in de fabriek van PeelPioneers oliën en vezels van gemaakt worden voor in koeken, (fris)dranken, soepen, sauzen en vleesvervangers. De pulp die na het productieproces nog overblijft gaat naar boeren die het als veevoer gebruiken.

Volume draaien voor echte impact

DOEN steunt PeelPioneers sinds 2017, als ze nog in de pilotfase zitten. Bas: “DOEN is de eerste gelover in PeelPioneers. We waren toen nog met alleen de drie oprichters en verwerkten een kliko schillen per dag in een kleine loods in Amsterdam. We zijn de eerste die dit doen en dan heb je automatisch weinig bewijslast om te laten zien dat het succesvol gaat worden. Terwijl we wel al in een vroege fase veel geld nodig hadden om een fabriek neer te zetten. Dat DOEN zo vroeg instapte was voor ons essentieel.”

Dankzij de investering van DOEN Participaties komen er meer investeerders aan boord en kan de organisatie twee fabrieken bouwen en opschalen. Inmiddels heeft PeelPioneers de grootste schillenfabriek van Europa - in Den Bosch - van circa drie voetbalvelden groot. “Wij geloven dat als je echt impact wilt maken, je volume moet draaien. We redden nu ongeveer 40.000 kg schillen per dag van de vernietiging.”

De fabriek van PeelPioneers

Een circulair bedrijf met schaal

Bas is er trots op dat PeelPioneers in korte tijd - binnen vijf jaar - een voorbeeld heeft neergezet van een circulair bedrijf op industriële schaal. “Ik loop er zelf heel vaak tegenaan dat mensen denken dat iets óf duurzaam en duur óf lineair en goedkoop is. Wij laten zien dat je ook met een circulair initiatief op industriële schaal kan werken en veel impact kunt maken.” En dat met een hecht team van inmiddels bijna veertig mensen die in dienst zijn bij PeelPioneers. “Allemaal mensen die zich inzetten voor het mooie doel om sinaasappelschillen van vernietiging te redden.”

Zoveel mogelijk voedselvernietiging tegengaan

PeelPioneers wil blijven groeien door meer schillen te redden en meer ingrediënten uit sinaasappelschillen te halen. Bas: “Meer schillen redden is wel een uitdaging met een fabriek die een bepaalde capaciteit heeft. Maar we willen wel groter worden en meer impact maken.” Om meer ingrediënten uit schillen te halen doet een team van zes medewerkers dagelijks onderzoek in hun laboratorium. Een resultaat hiervan zijn de nieuw ontwikkelde voedingsvezels, die stevigheid en structuur geven aan vleesvervangers en zorgen voor het juiste mondgevoel. Hiermee leveren ze een bijdrage aan de eiwittransitie.

‘Verbeter de wereld op een pragmatische manier’

Bas wil aan pioniers in de dop meegeven dat je niet alles en iedereen in een keer hoeft te veranderen en het niet allemaal zelf hoeft te doen. “Focus je op één vraagstuk/probleem per keer en werk samen. Wij werken bijvoorbeeld samen met Renewi, het grootste afvalbedrijf van Nederland, dat voor ons de schillen inzamelt. Zij doen waar zij goed in zijn en wij doen waar wij goed in zijn.”