Consortium van impactinvesteerders investeert 1,5 miljoen euro in Oscar Circulair

Nieuwsoverzicht

Hierdoor kan Oscar Circulair meer gebieden en steden afvalvrij maken

Amsterdam – 24 april 2023 - Een consortium van impactinvesteerders DOEN Participaties, Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R) en de Rabo Foundation investeert gezamenlijk 1,5 miljoen euro in Oscar Circulair, koploper in gebiedsgerichte afvalinzameling. Met deze investering kan Oscar Circulair uitbreiden naar meer gebieden en steden.

Oscar Circulair is een sociaal en circulair gedreven start-up die de (bedrijfs)afvalmarkt wil hervormen om waardevolle grondstoffen te redden. De investeerders onderschrijven de sociale en circulaire missie van Oscar Circulair waarbij mensen en de ontwikkeling van hun vaardigheden centraal staan in de grondstoffentransitie.

Meer hergebruik, minder vervoer

Gemiddeld genomen wordt 60% van het bedrijfsafval verbrand en 40% opnieuw gebruikt. Het doel van Oscar Circulair is het percentage restafval van 60% naar 10% terug te brengen. Dit doet Oscar Circulair door centrale inzameling van (gescheiden) bedrijfsafval in stedelijke gebieden, dicht bij de bedrijven zelf. Oscar Circulair zorgt ervoor dat hoogwaardige grondstoffen uit het afval worden gehaald, er minder restafval overblijft en er minder (vervuilende) vervoersbewegingen nodig zijn om het afval op te halen.

De inzameling wordt gedaan door ‘Oscars’. Een deel van de ‘Oscars’ heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, ze worden begeleid in ontwikkeling en doen vaardigheden op binnen de circulaire economie.

Uit de resultaten op het Westergasterrein en het Olympisch Stadion in Amsterdam is gebleken dat na invoering van het model van Oscar Circulair het percentage restafval in drie maanden teruggebracht kon worden naar 30%. Het aantal vervuilende vervoersbewegingen wordt drastisch verminderd, bijvoorbeeld op het Westergasterrein met 900 vrachtwagens per jaar.

Uitbreiding naar Rotterdam

De werkzaamheden in Amsterdam worden financieel ondersteund door Stichting DOEN en de Rabo Foundation. Na het succes in Amsterdam breidt Oscar Circulair uit naar Rotterdam. Dat maakt dat het Social Impact Fonds Rotterdam meedoet in deze financieringsronde. Bestaande financiers de Rabo Foundation en Stichting DOEN financieren ook weer mee. Stichting DOEN, het fonds van de Postcode Loterij, stapt in deze ronde in met haar maatschappelijke investeringsmaatschappij DOEN Participaties.

Oprichters Remco Wagemakers en Jan Willem van Bokhorst:

“Wij zijn heel blij dat we op missie 100% overeenkomen met het consortium van investeerders waardoor we met het team van Oscar Circulair de volgende groeistap kunnen maken. Dat zorgt ervoor dat we meer mensen kunnen meenemen in de circulaire transitie, we meer grondstoffen hergebruiken, minder afval verbranden en dat we de leefomgeving in steden schoner en veiliger maken! Dat doen we niet in de toekomst, maar vandaag al!”

Oscar Circulair is eind 2019 opgericht door Remco Wagemakers en Jan Willem van Bokhorst. Oscar Circulair beoogt systemische verandering in de afvalmarkt te realiseren waarbij de onnodige verspilling van grondstoffen en de vele onnodige, vervuilende vervoersbewegingen worden tegengegaan. Dat doet Oscar Circulair door gebiedsgericht en emissievrij de inzameling van waardevolle grondstoffen in stedelijke gebieden te organiseren waarbij ‘Oscars’ de cruciale schakel vormen.