Eerste Nederlandse zeewierboerderij Zeewaar sluit zich aan bij The Seaweed Company

Nieuwsoverzicht

Zeewaar, de eerste Nederlandse en biologisch gecertificeerde zeewierboerderij, sluit zich aan bij de Seaweed Company. Na jaren van bezielend leiderschap door de zeewier-pioniers Rebecca Wiering en Jennifer Breaton hebben het duo en de betrokken partners (onder andere impact investeerders DOEN Participaties en Goeie Grutten Impact Fonds) besloten het bedrijf te verkopen aan The Seaweed Company. Met de acquisitie van Zeewaar verstevigt The Seaweed Company haar positie op de ‘Blue Food’ markt om zeewier toepassingen en ingrediënten op de menukaart te krijgen in een sterk groeiende markt van consumenten en bedrijven in Europa die op zoek zijn naar hoogwaardig en betrouwbaar zeewier.

De in 2013 door Rebecca en Jennifer opgerichte onderneming produceert zeewier op biologische wijze in haar eigen zeewierboerderij en verwerkingsfaciliteit in en aan de Jacobahaven, Kamperland. DOEN Participatie is sinds 2013 betrokken bij Zeeewaar, sinds 2014 als aandeelhouder. Het afgelopen decennium heeft Zeewaar de markt voor zeewierproducten in Nederland verder ontwikkeld door onder andere samen te werken met merken als Hema, ProLaTerre (onderdeel van SoFine Foods) en The Dutch Weedburger (onderdeel van Livekindly Collective). Daarbij zijn samenwerkingen opgezet met meerdere duurzame Europese zeewierbedrijven om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar zeewier.

Biologische en duurzame zeewierteelt, voornamelijk voor voedseltoepassingen
In Nationaal park Oosterschelde worden door Zeewaar op biologische en duurzame wijze zeewieren geteeld die bij uitstek geschikt zijn voor menselijke consumptie. De productie en verwerking hiervan is door de oprichters stap voor stap verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Op dit moment wordt het zeewier geteeld op een oppervlakte van zo’n 2 voetbalvelden met de mogelijkheid om dit verder uit te breiden. De oogst wordt lokaal verwerkt in de eigen verwerkingsfaciliteit. Het is de eerste zeewierboerderij in de EU die de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft geïmplementeerd.

Voortzetting van geweldig pionierswerk
Het afgelopen decennium hebben de oprichters zich met hart en ziel ingezet om Zeewaar, als pionierende zeewierboerderij, uit te bouwen tot een betrouwbare producent van premium zeewier producten voor voedseldoeleinden. De missie van de oprichters was om duurzame zeewierteelt van de grond te tillen in de EU en dat is gelukt. Inmiddels komt de nadruk te liggen op logistiek en daarmee is de tijd gekomen voor de oprichters om het stokje door te geven om hiermee nog meer impact te behalen.

Lees het volledige persbericht.