Impactcase Naïf

Nieuwsoverzicht

Duurzame verzorging zonder zorgen

Veel verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die schadelijk zijn voor mens en natuur. Naïf gelooft in eerlijke huidverzorging. Het Nederlandse merk maakt natuurlijke, dier- en oceaanvriendelijke verzorgingsproducten voor kinderen en volwassenen en is sinds 2020 B-Corp-gecertificeerd. Dit betekent dat het bedrijf zich inzet voor een betere wereld door sociale impact, het nemen van verantwoordelijkheid en door zo transparant en duurzaam mogelijk te zijn.

Wat je wel wil smeren

Als Jochem Hes en Sjoerd Trompetter in 2013 voor het eerst vader worden, ontdekken ze dat de babyverzorging van grote en bekende merken vol ingrediënten zitten die je niet op je baby wil smeren. Ze bevatten microplastics, hormoonverstorende ingrediënten of andere bestanddelen die schadelijk zijn voor mens en natuur. Hes en Trompetter missen een mooi en veilig product dat je iemand cadeau durft te geven. Een merk waar je als jonge ouder enthousiast van wordt. Ze besluiten het zelf te ontwikkelen en zo wordt Naïf geboren.

Doe het goede

In korte tijd weten Hes en Trompetter hun merk op te zetten. De filosofie van Naïf is simpel: doe het goede. In alle keuzes die ze maken houden ze dit in hun achterhoofd. Niet alleen als het over de ingrediënten gaat, maar bijvoorbeeld ook over de verpakking en verzendmethoden. Het merk wint aan populariteit en naast de babyverzorging komt er ook een lijn voor volwassenen. Winkelketen Etos neemt de producten van Naïf op in het assortiment en dan is er groeikapitaal nodig om uit te kunnen breiden. DOEN herkent de voorbeeldrol die Naïf speelt in de sector en in 2019 stapt DOEN Participaties in. Dit is nog in een vroege, risicovolle fase, maar DOEN spreekt vertrouwen uit in de potentie van Naïf en het team. Ook andere investeerders doen mee. Met deze investering kan Naïf een breder publiek bereiken en de transitie naar een duurzamere en transparantere markt versnellen.

“Het was te gek dat de grootste impactinvesteerder in duurzame en sociale start-ups in Nederland ons steunde. Een voorwaarde voor die financiering was dat we ons heel bewust bleven richten op duurzaamheid. De aandeelhoudersvergadering begint bij ons daarom niet met de omzet, maar met de duurzaamheidsimpact. Dat heeft een groot, positief sturend effect. Het zit verweven in ons DNA en daar heeft DOEN bij geholpen.”

Jochem Hes, medeoprichter van Naïf

Grote stappen vooruit

De groei zet door. In de vijf jaar waarin DOEN betrokken is bij Naïf worden er grote stappen genomen. De Postcode Loterij neemt de producten van Naïf op in het prijzenpakket en helpt de naamsbekendheid te vergroten. De omzet vertienvoudigt. Naïf heeft inmiddels een kwart van de babyverzorgingsmarkt in Nederland in handen en is bezig met een opmars in onze buurlanden. De productverpakkingen zijn gehalveerd ten opzichte van 2019 en in plaats van bioplastic worden ze gemaakt van het betere alternatief, gerecycled plastic. Naast de babyverzorgingslijn zijn er andere succesvolle producten ontwikkeld, zoals de minerale zonnebrand – inmiddels het grootste minerale zonnebrandmerk in Nederland – en de plasticvrije billendoekjes, waarmee het equivalent van vier miljoen PET-flessen aan plastic is bespaard. De CO2-besparing hiervan staat gelijk aan negentien keer rond de wereld rijden met de auto.

Op zoek naar nieuwe innovaties

Hes en Trompetter blijven op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen die de markt helpen verduurzamen. Op dit moment kijken ze naar mogelijkheden om producten met minder water te maken. Shampoo bestaat gemiddeld voor 90 procent uit water. Is het mogelijk om met de Naïf-formule het water van de rest van de ingrediënten te scheiden (als poeder of concentraat) om dit later, in een huishouden, weer met water aan te lengen? Duurzaam produceren en echt een verschil maken blijft het grote doel. Bij elk nieuw product stellen ze zichzelf de vragen: Is het product echt goed? Helpen we hiermee een zorg wegnemen van de consument? Zo niet, dan beginnen ze er niet aan.

“Het mooie van Naïf is dat het naar het hele plaatje kijkt; van de ingrediënten tot de verpakking en alles daartussenin. Waar andere spelers één aspect aanpakken en dat breed uitmeten, blijft Naïf zoeken naar manieren om de producten en het bedrijf als geheel op alle vlakken nóg beter te maken, nóg duurzamer. Ik heb er vertrouwen in dat ze die ambitie en die voorbeeldrol vast blijven houden en ook in andere markten verder gaan groeien.”

Marc Rasmussen, Impact Investment Principal bij DOEN Participaties

De volgende stap

In november 2023 maakt Naïf bekend dat het een nieuwe investeerder heeft aangetrokken. Impactinvesteerder Future Business Partnership (FBP) is klaar om met Naïf samen de volgende stappen te zetten in het innoveren van de producten en verdere groei in binnen- en buitenland. Met de komst van deze Engelse impactinvesteerder komt er ook een einde aan de betrokkenheid van DOEN Participaties. FBP neemt de aandelen over van alle huidige investeerders, waaronder die van DOEN Participaties. Met de opbrengsten van deze exit kan DOEN Participaties opnieuw investeren in nieuwe duurzame start-ups en deze helpen groeien en een positieve impact verwezenlijken.

“Sinds de geboorte van mijn eerste kind gebruik ik verschillende producten van Naïf, voor mijn kinderen en mezelf. Ze zijn goed voor het milieu, maar ook nog eens heel mooi en fijn en ze ruiken heerlijk.”

Liselotte Sanders, gebruiker van Naïf en fan van het eerste uur