InstockMarket zet voedselverspilling op de menukaart

Nieuwsoverzicht

Wereldwijd wordt er per jaar meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Alleen in Nederland al komt dat neer op 2 miljoen ton per jaar. InstockMarket probeert zoveel mogelijk voedsel te redden en terug te brengen in de voedselketen. Via hun Food Rescue Center in Diemen vangen ze overschotten en reststromen op die nog prima gebruikt kunnen worden, en bieden dit aan voor horecapartners. Zo zetten ze voedselverspilling letterlijk op de kaart, voorkomen ze vernietiging en dragen ze bij aan een gezondere planeet.

Voedselverspilling in cijfers

8% van de CO2-uitstoot in de wereld komt door voedselverspilling. Dat is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar ook van de kostbare landbouwgrond, gebruikte energie en water. 39% van deze verspilling vindt plaats bij boeren en producenten, lang voordat het voedsel in supermarkten terechtkomt. Vaak is er niets mis met deze producten. Ze worden afgekeurd omdat ze een afwijkende vorm hebben of omdat de oogst te overvloedig is en de teler het niet kwijt raakt. Instock ziet kansen in deze reststromen. Door direct contact met telers onderschept zij deze producten om aan te bieden aan de horeca.

Van idee tot impact

Het idee voor Instock ontstaat in 2014 bij drie managementtrainees van Ahold. Selma Seddik, nu co-CEO bij InstockMarket, vertelt hoe het haar in de supermarkt opvalt hoeveel goed voedsel er dagelijks verloren gaat. “Vlak voor sluitingstijd wil men nog vers brood kunnen verkopen en vijf minuten later wordt het weggegooid. Het zien van deze verspilling is een wake-up call. Daar is het zaadje voor Instock geplant.”

Samen met Freke van Nimwegen en Bart Roetert komt ze op het idee om een restaurant te openen waar gered voedsel op de kaart staat. Dit worden al snel drie restaurants, maar tijdens de corona lockdown komt het besef dat ze als schakel tussen aanbieders van voedsel en afnemers meer impact kunnen maken. In 2019 start Instock daarom, met steun van Stichting DOEN, een circulaire groothandel in Diemen. Zo kunnen meer partijen de grote reststromen verwerken die Instock aangeboden krijgt.

Direct zichtbaar resultaat

Inmiddels ontvangt InstockMarket reststromen van 200 leveranciers en biedt deze online aan via instockmarket.nl. Op een persoonlijk impact dashboard zien de afnemers direct hoeveel kilo voedsel ze hebben gered en hoeveel vierkante kilometers land, liters water en kilogram CO2 ze daarmee bespaard hebben. InstockMarket zelf streeft ernaar om jaarlijks 5 miljoen kilo voedsel te redden. En ze doneren minimaal 20% van het voedsel aan goede doelen, zoals de Voedselbank Amsterdam.

Chefs verleiden

Selma: “Ik vind het echt tof dat we steeds meer mensen kunnen meenemen in deze gedragsverandering. Waar we eerst werkten met drie chefs in onze eigen restaurants, leveren we nu aan 700 chefs in verschillende horecakeukens in Nederland!” Om de overstap naar deze manier van koken nog makkelijker te maken, biedt Instock een breed en divers assortiment aan, inclusief bijzondere producten zoals coeur de boeuf tomaten. Ook denken ze mee over een seizoensmenu en organiseren markten en evenementen om chefs te inspireren.

Grote ambities voor de toekomst

Als het aan Selma ligt, zijn er nog veel meer mooie stappen te zetten, zoals het verduurzamen van de bestelwagens, efficiënter werken in het ‘warehouse’ en de lancering van het OverschotSpot in 2025: een digitaal platform dat vraag en aanbod voor grote reststromen met elkaar verbindt. Instock schat dat dit in 2026 kan leiden tot de redding van 40 miljoen kilo voedsel.

En dan is er nog haar persoonlijke droom: “Hoe fijn zou het zijn als we in een wereld leven waarin je je niet schuldig hoeft te voelen over je consumptiegedrag, omdat de energie die je gebruikt groen is, het eten dat je eet vol voedingsstoffen zit, maar de bodem niet uitput. Dat je kan reizen naar andere plekken zonder schuldgevoel en dat we de wereld goed doorgeven aan de generaties na ons. Ik denk dat we dan veel gelukkiger zouden zijn.”

DOEN Participaties investeert in InstockMarket dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.