Loop.a life: "Ik ben overtuigd dat deze crisis de duurzaamheidsbeweging versnelt"

Loop.a life is een duurzaam en circulair mode- en textielbedrijf dat kledingcollecties maakt van resttextiel. Een groen voorbeeld in een van de meeste vervuilende industrieën ter wereld. Net als andere kledingmerken staat ook Loop.a life door de crisis voor een uitdaging. Toch ziet oprichter Ellen Mensink de toekomst vol goede moed tegemoet. Sterker nog, het initiatief bereikte recent een duurzame mijlpaal.

Online vertrouwen
Ellen: “Ondanks de crisis gaat het goed met ons. De maanden maart en april waren wel spannend en de omzet viel flink tegen. Je merkte heel goed dat iedereen door de onzekerheid de hand op de portemonnee hield. Daarnaast hebben we er natuurlijk ook last van dat winkelstraten leeg of gesloten zijn. We wilden al langere tijd meer aandacht voor online verkopen en daarom hebben we daar nu als eerste nadruk op gelegd. Vorige week hebben we dan ook onze nieuwe website gelanceerd.”

Online ziet Loop.a life dat de consument het vertrouwen weer een stukje heeft terug gevonden. De consument is veel thuis en online, en kan in de vernieuwde omgeving naar lieve lust shoppen, met meer aandacht voor elkaar en voor onze planeet. Met meer mensen online is het ook een perfect moment om een aandacht te vragen voor nieuwe ontwikkelingen en een crowdfunding te starten om een nieuwe mijlpaal te vieren: het 100% natuurlijke en circulaire zomergaren van katoen.

Ellen (rechts) met haar team

Groen succes
“We kregen van klanten wel eens de vraag waarom de kledingstukken niet 100% natuurlijk waren. Omdat we producten maken van textiel dat van de afvalberg komt, en dus oorspronkelijke vezels opnieuw gebruiken, gebruik je ook de originele samenstelling van de vezel. Een volledig natuurlijke vezel ontwikkelen is dus niet altijd even logisch. Bovendien moet je bij het recyclen ook bijmengen om tot een goed een consistent garen te komen. En welk materiaal gebruik je dan zodat we nog steeds een mooi, fijn én kleurrijk garen maken, maar het is nu dus gelukt!” We hebben reststromen katoen verwerkt en bijgemengd met nieuwe vezels van de eucalyptusboom zonder dat we hebben moeten bijverven.

Daarmee is voor Ellen en Loop.a life de wens en droom uitgekomen om aan de grote reststroom lokaal katoen te werken. Met als resultaat een kledinglijn bestaande uit frisse kleuren, zonder dat hierbij verfstoffen en liters water gebruikt zijn.

“We zijn erg trots op de kleuren - groen, aqua en nude - prachtige natuurlijke kleuren, die helemaal passen bij de duurzame ambities van Loop.a life.”

Via de crowdfunding koop je met korting de eerste truien gemaakt van zomergaren. Tegelijkertijd steun je zo Loop.a life met de realisatie van de 1e collectie én het ontstaan van meer collecties uit de verschillende kernstromen van de lokale afvalberg, met tal van nieuwe kleuren.

De groene kleding gemaakt van het natuurlijke zomergaren

De toekomst is duurzaam
Vrees voor de toekomst is er niet. Ellen ziet de crisis als een bevestiging van de noodzaak om keuzes te maken met aandacht voor onze omgeving en is er van overtuigd dat dit gevoel bij consumenten ook sterker is geworden. Bedrijven beseffen nu hoe belangrijk het is om je productie lokaal te organiseren met mensen die je vertrouwt en vertrouwen geeft.

“Duurzaamheid gaat verder dan circulair ondernemen. Het betekent dat je kijkt naar de impact op het klimaat, maar ook wat het betekent voor de mens. De mens die je producten koopt, maar ook die betrokken is bij het maakproces. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze crisis de duurzaamheidsbeweging versnelt, dat duidelijker is geworden wat het belang is. Consument kopen misschien minder, maar wel steeds vaker bewust.”

Een beweging die wel voorlopers nodig heeft die blijven doorzetten, ondanks de crisis.

“Ik wil echt tegen deze ondernemers zeggen dat ze de moed niet moeten opgeven. Oude, grijze bedrijven gaan verdwijnen en groene bedrijven nemen hun plaats in. Blijf innoveren en samenwerken, dan komen we hier sterker uit!”