PeelPioneers bouwt met steun van DOEN Participaties de grootste schillenfabriek van Europa

Nieuwsoverzicht

For English press release see below

PeelPioneers bouwt met steun van DOEN Participaties in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit.

Naast de opschaling van de productie gaat PeelPioneers met deze investering nog meer waarde uit schillen halen. Zo worden in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van de citrusschillen. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek geïmplementeerd te worden.

Mirjam Niessen, investment manager bij DOEN Participaties zegt daarover: “PeelPioneers is bezig de afvalmarkt op ingrijpende wijze te veranderen; met de groeiende stroom sinaasappel-afval gebeurt nu namelijk niets. DOEN investeert in impact en impact zit hier op meerdere vlakken: het reduceren van intercontinentaal transport van grondstoffen en laagwaardige afvalverwerking van een toenemende afvalstroom voorkomen. Als aandeelhouder van PeelPioneers kan DOEN blijven meedenken in het verder vergroten van die impact.”

DOEN is al sinds 2017 betrokken bij PeelPioneers, toen het bedrijf net een pilot had uitgevoerd: een kleine proefopstelling om 500 kilo sinaasappelschillen te verwerken tot hoogwaardigere producten als olie. Met een eerste financiering van DOEN is destijds groei naar industriële schaal mede-mogelijk gemaakt.

Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: “We zijn heel blij met het vertrouwen dat we krijgen van DOEN Participaties. Ze staan als grote impactinvesteerder vanaf het eerste uur aan onze zijde waardoor we onze duurzame ambities kunnen realiseren. Dankzij de samenwerking met DOEN Participaties kunnen we ons productieproces opschalen én blijven investeren in onderzoek naar nieuwe toepassingen, met als doel zoveel mogelijk voedselvernietiging tegen te gaan.”

  • Lees het persbericht van PeelPioneers hier.

  • Read the English press release of PeelPioneers here.