Samen tegen voedselverspilling: 4 inspirerende voorbeelden

Nieuwsoverzicht

Een kwart van het eten in Nederland wordt nooit gegeten. Dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt om vervolgens in de vuilnisbak te belanden. Ontzettend zonde natuurlijk én slecht voor onze planeet. Om ons te motiveren om verspillingsvrij te kopen, koken én bewaren, organiseert Samen tegen Voedselverspilling van 9 tot en met 15 september de Verspillingsvrije Week.

Slim met je voorraad omgaan

Als alle Nederlanders thuis een week geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden en scheelt dat ruim 34 miljoen kg CO2-uitstoot. Minder eten verspillen kan bijvoorbeeld door regelmatig je voorraad te checken en te koken wat eerst op moet.

Zo kan het ook

Ook partners van Stichting DOEN en DOEN Participaties zetten zich met hun initiatieven in om voedselverspilling tegen te gaan. Laat je inspireren door deze innovatieve voorbeelden:

Orbisk – Minder voedselverspilling in restaurants

De Voedselafvalmonitor van Orbisk helpt restaurants voedselverspilling tegen te gaan. Orbisk voorziet afvalcontainers van een weegschaal en een camera. Bij het weggooien maakt de camera een foto en wordt het gewicht bepaald door de weegschaal. AI bepaalt automatisch wat en hoeveel er precies wordt weggegooid. Het restaurant krijgt hier een online rapportage van. Hiermee kunnen planning, inkoop, aanbod en bereidingsprocessen worden geoptimaliseerd om de duurzaamheid en winstgevendheid te verbeteren. Inmiddels maken al meer dan 40 restaurants gebruik van de voedselafvalmonitor. Dit levert een totale besparing op van gemiddeld 160.000 kg voedselverspilling per jaar.

Yespers – De hele appel gebruiken, van pit tot schil

Ontbijtproductenmerk Yespers opent in oktober de eerste Total Value Factory ter wereld. In deze fabriek werkt Yespers aan het volledig verwerken van de appel. De stelen, pitjes, klokhuizen en de vrucht worden gescheiden voordat ze het verwerkingsproces in gaan. De stelen worden gedroogd en verwerkt in een appel-theeblend en de pitjes fijn geperst tot appelolie. De meeste impact maken ze met de klokhuizen en de pulp. De klokhuizen gaan mee het persproces in om samen met de vrucht verwerkt te worden tot appelsap. De pulp die overblijft na het persen wordt gedroogd en fijngemalen tot appelmeel.

SUNT – Heerlijke producten van afgekeurde bananen

De banaan is het meest verspilde fruit wereldwijd. Van de 100 miljoen ton geteelde bananen wordt wereldwijd zo'n 50 miljard kilo verspild door de hele keten. SUNT maakt lekkere en gezonde producten van deze anders verspilde bananen, zoals banenbrood en donuts. Begin 2023 opende SUNT haar eigen (en ’s werelds eerste) bananenfabriek. Hier verwerken ze de anders verspilde bananen in de Europese havens tot no-waste bananenpuree voor hun eigen én andermans producten.

PeelPioneers – Nieuwe ingrediënten van citrusschillen

Waarom zou je waardevol materiaal verbranden als je er nog zo veel mooie en nuttige dingen uit kan halen? PeelPioneers redt citrusschillen van de verbrandingsoven. Van uitgeperste sinaasappels maken ze nieuwe ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Sinaasappelaroma voor zomerse drankjes, stukjes schil voor in chocolade of gebak en citrusvezel als natuurlijk verdikkingsmiddel. In hun fabriek in Den Bosch worden elke dag 50.000 kilo sinaasappelschillen verwerkt.