SUNT ziet brood in afgedankte bananen en opent bananenpureefabriek

Nieuwsoverzicht

Het is de Week van de Circulaire Economie. Stichting DOEN steunt verschillende initiatieven die zich inzetten voor een circulaire economie, waarbij reststromen als nieuwe grondstof worden gebruikt. Een mooi voorbeeld hiervan is SUNT, dat heerlijke producten maakt van bananen die anders worden weggegooid. Vorige week opende deze pionier met een investering van DOEN Participaties ’s werelds eerste bananenpureefabriek.

Het meest verspilde fruit ter wereld

Als een banaan begint te rijpen of een gekke vorm of schrammetje heeft, voldoet hij niet meer aan de kwaliteitseisen. Door de huidige douaneregeling is het commercieel aantrekkelijker de hele doos waar zo’n banaan in zit te vernietigen dan te importeren. Hierdoor worden er in Europa jaarlijks 120.000 ton bananen vernietigd. Natuurlijk hartstikke zonde, want ook zo’n afgedankte banaan kun je nog prima eten.

Een eigen bananenfabriek

SUNT gebruikte al ‘afgekeurde’ bananen in hun producten, maar de bananenpuree voor hun bananenbroden, donuts en granola kwam uit Midden-Amerika. Nu heeft SUNT een eigen bananenpureefabriek in Geldermalsen waar ze van afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen puree maken; The Banana Factory. Het geautomatiseerde systeem dat ze gebruiken is nieuw en het eerste ter wereld en is veel efficiënter en goedkoper dan het produceren met de hand, wat voorheen gedaan werd.

Grootste plannen

Het eerste jaar moet de fabriek zo’n 3.000 ton bananen tot puree verwerken. SUNT maakt er eigen voedingsproducten mee en levert aan andere partijen, zoals smoothiemakers en ijsfabrikanten. De fabriek in Geldermalsen is nog maar een eerste stap. De komende jaren wil SUNT ook fabrieken openen in Duitsland en Engeland.

De producten van SUNT zijn o.a. te koop bij de Albert Heijn, COOP, Dekamarkt, Picnic en Gorillas.