Sven: “Dankzij ZonnepanelenDelen kan iedereen investeren in zonne-energieprojecten”

Nieuwsoverzicht

Je wil een steentje bijdragen aan de energietransitie, maar hebt geen woning met een eigen dak. Wat doe je dan? “Je kan moeilijk zonnepanelen bij de bovenburen in de woonkamer leggen”, aldus Sven Pluut. Hij is medeoprichter van het online platform ZonnepanelenDelen, dat zonne-energieprojecten koppelt aan mensen die graag in zonne-energie willen investeren. Dit kan al vanaf 25 euro. Er is mede door 10.000 ‘Zonnedelers’ al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in zonne-energieprojecten door heel Nederland. Toch voelt dit voor Sven pas als het begin.

‘Dan doe ik het zelf wel’

Soms ontstaat een goed idee uit een gezonde portie frustratie. Wanneer Sven in 2012 vanuit zijn Amsterdamse appartement - met bovenburen - zoekt naar een manier om in zonne-energie te investeren, komt hij van een koude kermis thuis. Het enige zonne-energieproject dat op dat moment loopt komt niet van de grond. En op zijn werk bij Triodos Bank ontdekt hij dat zelfs de experts duurzaamheidsfinanciering moeite hebben met het financieren van kleine zonne-energieprojecten. “Ik dacht: weet je wat, dan ga ik het zelf wel regelen!”

Het dak van je dromen

Gesprekken met zijn omgeving sterken Sven in zijn overtuiging dat hij het moet doen. Via-via ontmoet hij Matthijs Olieman en samen maken zij in de late uurtjes van de werkweek en in het weekend een plan om te bewijzen dat ze binnen de kaders van de complexe Nederlandse wetgeving zonne-energieprojecten kunnen crowdfunden. Na twee jaar zoeken, praten en bovenal hard werken vinden ze een dak om van te dromen: de Euroborg, het stadion van FC Groningen. Sven: “Als je het zou uittekenen had het niet heel veel beter gekund. Het eerste project op het voetbalstadion van een Eredivisieclub.”

De geboorte van ZonnepanelenDelen

Na het succes van de Euroborg voelt Sven dat ze op een T-splitsing staan: “Of we gaan het land in en zelf meer van dit soort projecten realiseren of we starten een platform waar mensen zoals ik, in ruil voor een mooi rendement, kunnen investeren in zonnepanelen.” Terugdenkend aan de frustratie waardoor het allemaal begon, is de keuze snel gemaakt, ZonnepanelenDelen is geboren. “Wij regelen zaken als de wetgeving en geldstromen, zodat initiatiefnemers zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn. Het vinden van een geschikt dak of braakliggend terrein voor een project of het enthousiasmeren van grote groepen mensen bijvoorbeeld.”

Minder praten, meer impact maken

In eerste instantie zijn het veelal enthousiaste, maar onervaren vrijwilligers die zonne-energieprojecten opzetten en van het platform gebruikmaken. Later zien Sven en Matthijs dat de markt professionaliseert. Sven: ”We zijn begonnen als platform voor burgerparticipatie, maar met de professionele partijen was het minder praten en meer impact maken. Naast burgerparticipatie bieden we daarom nu ook zakelijke financiering.” Dankzij een ZonLening kunnen ondernemers een lening afsluiten voor de financiering van zonnepanelen en via ZonLease kan men nu ook zakelijk investeren. “Hiermee lossen we financieringsproblemen die we op de markt zien op en worden er veel meer projecten gerealiseerd.”

Een langetermijnvisie nodig

Op dit moment zijn er zo’n 200 zonne-energieprojecten aangesloten bij ZonnepanelenDelen. Samen produceren zij in januari 2023 al twee keer zoveel energie als alle aangesloten projecten deden in de zomer van 2017. De energiecrisis heeft het realiseren van nieuwe initiatieven door hoge kosten en rentes bemoeilijkt, maar tegelijkertijd de noodzaak van duurzame energiebronnen onderstreept. Sven: “Het is goed dat er extra aandacht is voor duurzame energie, nu nog een duidelijke visie. Wat willen we als Nederland op de lange termijn nou met duurzame energie? Dit helpt ondernemers zoals wij een koers te bepalen en investeerders zoals Stichting DOEN te overtuigen.”

We zijn pas net begonnen

Aan een visie voor de toekomst bij Sven geen gebrek. Hij ziet een grotere rol weggelegd voor ZonnepanelenDelen in het realiseren van zonne-energieprojecten in binnen- én buitenland. Sven: “We werken nu al met zoveel partijen samen. Dan kun je denken aan een installateur, maar ook een onderhoudsmonteur. Dit moet allemaal georganiseerd, gefinancierd en verzekerd worden. Ik denk dat hier voor ons een rol is weggelegd als schakel, een hub.”

Eentje die ook in het buitenland kan opereren, want op het gebied van duurzame energie staat Europa nog veel te doen. “Eigenlijk voelt het alsof we pas net zijn begonnen. Er moet nog zoveel duurzame energie bij en dat moet snel. Onze kelder is af en we kunnen aan de woonkamer beginnen, zo voelt het. Over een paar maanden praten we jullie graag weer bij!”

Wil je ook investeren in zonne- energieprojecten? Dit kan al vanaf EUR 25,00. Ga naar www.zonnepanelendelen.nl en schrijf je direct in.