Brouwerij De Prael Amsterdam opgenomen in Social Capital familie

Nieuwsoverzicht

Overname maakt kruisbestuiving tussen sociale ondernemingen mogelijk

Amsterdam, 31 januari 2023 – De Amsterdamse bierbrouwerij De Prael biedt werkgelegenheid aan 60 mensen die elders op de arbeidsmarkt niet zo makkelijk een plek vinden. Vandaag maakt Social Capital bekend dat zij Brouwerij De Prael Amsterdam over hebben genomen van de huidige aandeelhouders.

De Prael als ‘hub-locatie’

Social Capital is eigenaar van meerdere sociale ondernemingen, waaronder Happy Tosti, Lekker Brood en Milieuwerk. Zij gaat Brouwerij De Prael Amsterdam inzetten als ‘Hublocatie’. Een plek waar zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt trainen en opleiden zodat zij vervolgens bij detacheringspartners, zoals het Scheepvaartmuseum, De Heineken Experience of Madame Tussauds, leuke betaalde functies kunnen invullen. Daarnaast fungeert de Hub als een plek om terug te vallen als het even minder gaat; duurzame sociale werkgelegenheid.

“We zijn enorm trots dat we met Social Capital de sociale missie en rijke historie van De
Prael voort mogen zetten. Prachtig bier brouwen en samen werken aan onze droom: ‘Voor iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken is er een leuke en betaalde baan’ We hebben veel zin om vanuit deze plek samen met onze partners te bouwen aan een mooier, inclusiever Amsterdam.” zegt David Jansen, algemeen directeur van Social Capital.

De Prael is in 2002 gestart door Fer Kok en Arno Kooy met het doel om werkplekken te
bieden aan mensen die elders moeilijk aan het werk komen. Met steun van onder meer
Stichting DOEN zijn zij een de brouwerij gestart op de Oudezijds Armsteeg 26, in het centrum van Amsterdam. Na een aantal jaar is de brouwerij uitgebreid met een café-restaurant en een winkel.

“Inclusiviteit zit in het DNA van Brouwerij De Prael. Samen met ‘Social Capital’ zorgen we ervoor dat de ‘arbeidsmarkt’ weer wat minder afstand heeft.” zegt Fer Kok, mede-oprichter & hoofdbrouwer bij De Prael Amsterdam.

Een aantal belangrijke feiten betreffende deze overname:

 • Alle medewerkers behouden hun baan.
 • Cees Geel, de huidig Operationeel Directeur, en zijn team blijven Brouwerij De Prael
  Amsterdam aansturen.
 • Op korte termijn zullen er meer mensen met een arbeidsbeperking een leuke baan
  vinden bij De Prael Amsterdam en Social Capital.
 • Er wordt een stichting opgericht waar het merkrecht wordt ondergebracht. Deze
  stichting zal licenties uitgeven en toezien op o.a. de sociale doelstelling van de
  verschillende huidige en toekomstige Prael vestigingen.
 • Het bier blijft heerlijk, het personeel sociaal, de sfeer Amsterdams.

Over Social Capital

Social Capital is aan het pionieren. Het bedrijf is opgezet vanuit een gedeelde visie van de ondernemers achter Happy Tosti en Milieuwerk en tot stand gekomen in 2019. ‘Verbinden werkt’ is het geloof waarmee Social Capital publieke en private partners samenbrengt in éénzelfde sociale ambitie. De organisatie wil op vernieuwende manieren bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt, door mensen met een (on)zichtbare arbeidsbeperking aan een leuke betaalde baan te helpen. Dit doet zij via eigen exploitaties; bakkerij Lekker Brood, Milieuwerk, RSC Amsterdam, de Happy Tosti restaurants, cateringbedrijf Juni Lekkernijen, Amare Horeca en via detachering bij partners. Social Capital helpt bedrijven met de ambitie om sociaal maatschappelijke impact te maken. Een organisatie stelt werkgelegenheid beschikbaar en Social Capital vult dat in middels social outsourcing en individuele detachering van medewerkers met een arbeidsbeperking. Alle medewerkers worden ondersteund door gecertificeerde jobcoaches. “Samen met onze partners gaan wij het avontuur aan, op weg naar duurzame sociale vooruitgang, want wij geloven dat verbinden werkt.”