5 vragen aan Mirjam Niessen, Impact Investing Principal DOEN Participaties

Nieuwsoverzicht

Hoe is het om te werken bij Stichting DOEN? Dat kunnen onze collega's zelf het beste vertellen. En daarom laten wij je graag met ze kennismaken! Vandaag stellen we vijf vragen aan Mirjam Niessen, Impact Investing Principal bij DOEN Participaties.

1. Wat doe je als Impact Investing Principal voor DOEN Participaties?

DOEN Participaties, de investeringstak van Stichting DOEN, stimuleert de transitie naar een duurzame wereld door innovatieve ondernemers in binnen- en buitenland te financieren en te ondersteunen. Ik scout nieuwe initiatieven - voorlopers - die financiering zoeken en onze wereld groener, socialer en creatiever maken. Als we zo’n voorloper gevonden hebben, dan gaan we ‘daten’, elkaar leren kennen om elkaar beter te begrijpen. Uiteindelijk besluiten we met elkaar te ‘trouwen’ en gieten we alles in een contract. In ruil voor financiering wordt DOEN Participaties medeaandeelhouder van het bedrijf. En dan begint het echte werk pas, want dan gaat de onderneming hopelijk groeien in impact en (maatschappelijke) waarde.

2. Wat is momenteel jouw favoriete participatie en waarom?

Alle partners zijn me dierbaar. Ik heb heilig ontzag voor iedere ondernemer, puur en alleen al om de durf en DOEN van ondernemen. Daarbij steken wij als financier veilig af. Dus hulde aan alle ondernemers, en zeker ook aan Grounded, die regeneratieve landbouw in praktijk brengt in Afrika, en PeelPioneers in Den Bosch, die met een waanzinnige grote fabriek met vijftig mensen in dienst sinaasappelschillen van de verbranding redt door er waardevolle producten uit te halen.

3. Waar ben je in je werk het meest trots op?

Ik ben er trots op dat ik samen met mijn leuke collega’s mag samenwerken met veel gedreven en innovatieve ondernemers. Al deze mensen spreken uit zoveel enthousiasme en beademen het maken van een wezenlijk verschil. Met elkaar helpen we hun initiatieven groter en sterker te maken. Dat vind ik enorm waardevol en boeiend.

4. Hoe is het om te werken bij DOEN?

DOEN is een hele fijne en diverse groep mensen die met heel veel passie haar werk doet. Collega’s gaan echt door het vuur voor partners. Ik vind het leuk dat we als DOEN zoveel lef en vrijheid hebben om de keuze te maken om initiatieven in een hele vroege fase, wat heel risicovol is, te financieren dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij. Financieren op basis van vertrouwen, vertrouwen op ondernemers maar ook op je collega’s, levert heel veel mooie impact op.

5. Wat vind je het leukste aan je werk?

De diversiteit van de werkzaamheden. Het ene moment spreek je over het zo goed mogelijk vastleggen van de impactmissie van een bedrijf en het andere moment onderhandel je met een bedrijf over de aandeelhoudersovereenkomst (het is echt net een huwelijk) of zit je in een panel tijdens een event om iets te vertellen over vroege fase investeren. En dat kan allemaal op één dag zijn!