DOEN Participaties en PDENH investeren 1,25 miljoen in 3D-printsoftware bedrijf MX3D

Nieuwsoverzicht

Investering maakt lancering softwarepakket ‘Metal XL’ mogelijk waarmee klanten groot metaal kunnen printen

Amsterdam, 4 september 2019 – DOEN Participaties en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) investeren 1,25 miljoen euro in MX3D. Het geld wordt gebruikt om het softwarepakket ‘Metal XL’ in de markt te zetten, waarmee klanten groot metaal kunnen printen. Dankzij deze techniek kunnen ook bedrijven in de metaalindustrie gebruik maken van de voordelen die 3D printen biedt. Naast materiaalbesparing en de uitbreiding van design mogelijkheden is de potentiële lead-time reductie veelbelovend.

“In vergelijking met de reguliere productie zal de software van MX3D bedrijven aanzienlijk veel materiaal besparen omdat er niet via een mal of vaste standaard geproduceerd hoeft te worden. Er kan dus per keer gekozen worden voor de beste oplossing”, aldus Marc Rasmussen, Impact Investment Manager bij DOEN Participaties. “We helpen dan ook graag om deze nieuwe duurzame manier van produceren op grote schaal mogelijk te maken.”

‘Metal XL’
MX3D lanceert in november de eerste versie van de ‘Metal XL Software’ tijdens de Formnext Additive Manufacturing beurs in Frankfurt. Waar de 3D printtechniek voorheen werd gebruikt voor kleine objecten, creëert de MX3D software een unieke grootschalige metaal 3D printer waardoor het mogelijk wordt om ook grote objecten te printen.

MX3D zal de komende maanden verschillende objecten tonen die de mogelijkheden van deze techniek laten zien. Het bedrijf presenteert achtereenvolgens een aluminium fiets, een stalen knooppunt en een robot arm.Het is ongekend om in zo’n korte tijd van design tot product te komen en vaak nog materiaal te besparen ook”, aldus Gijs van der Velden, CEO van MX3D. “We kijken er naar uit om de technologie beschikbaar te stellen, zodat de voordelen van 3D printen nu eindelijk op grote schaal in high impact sectoren geïntroduceerd wordt want dat is waar we het verschil moeten maken!”

Slimme brug
Eerder maakte de in Amsterdam gevestigde scale-up furore tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven met een volledig 3D geprinte brug. Om het verkeer op de brug te monitoren is het 12 meter lange gevaarte voorzien van een slim sensor netwerk. Voor dit project ontving MX3D de Dutch Designweek Public Award. Naar verwachting wordt de brug binnen een half jaar geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Naast dit soort projecten print het bedrijf in opdracht van industriële bedrijven, architecten en ontwerpers.

Over MX3D
Het Nederlandse bedrijf MX3D ontwikkelt 3D-printtechnologie om groot metaal te printen met robots. De ontwikkelde techniek introduceert de voordelen van 3D metaal printen in de industriële, maritieme en architectuur sector. Voor haar Brugproject won MX3D een Dutch Designweek Public Award en de prestigieuze Starts prijs van de Europese Unie. Ook werd het bedrijf onlangs door de Kamer van Koophandel verkozen als één van Nederlands meest innovatieve partijen. MX3D heeft 's werelds grootste productie faciliteit op het gebied van Wire Arc Additive Manufacturing. Het bedrijf heeft samenwerkingsverbanden met onder andere Autodesk, de TU Delft, TU Twente, ArcelorMittal, Lloyds Register Foundation, The Alan Turing Institute, ABB en Lenovo. Zie voor meer informatie: www.mx3d.com

Over DOEN Participaties
DOEN Participaties investeert al bijna 25 jaar in innovatieve, duurzame en sociale startups. DOEN Participaties heeft de ambitie de wereld groener en socialer te maken. Daarom staat impact centraal bij alle investeringen. DOEN Participaties investeert in de vroege fase van bedrijven en durft risico te nemen. DOEN Participaties is volledig eigendom van en wordt gemanaged door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgezet door de Nationale Postcode Loterij om vernieuwende initiatieven te steunen. Voor meer informatie zie www.doenparticipaties.nl.

Over PDENH
Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is een investeringsfonds voor gevestigde en startende bedrijven en projecten, die zich richten op energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. Ook andere duurzame innovaties kunnen in aanmerking komen voor een investering. Het fonds is opgericht en gefinancierd door de Provincie Noord-Holland en wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.