Olifantsgras biedt mogelijkheden om te verduurzamen

Nieuwsoverzicht

Vibers was meer dan 10 jaar een voorloper op het gebied van producten op basis van olifantsgras, zoals verpakkingsmaterialen en bloempotten. Helaas is het niet gelukt om dit bedrijf op te schalen, er was onvoldoende vraag naar de producten. In goed overleg met alle aandeelhouders is nu besloten dat Vibers gaat stoppen. DOEN Participaties was betrokken sinds 2019. Olifantsgras biedt in onze ogen nog steeds veel mogelijkheden om te verduurzamen. Er zijn sinds de start van Vibers in 2012 nog meer verpakkingsinitiatieven ontstaan en wij hopen dat de geleerde lessen van Vibers hierin worden meegenomen.

Vibers is in 2012 gestart door Jan-Govert van Gilst om een bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Olifantsgras, ofwel Miscanthus Giganteus, is een meerjarig gewas met vele positieve effecten voor het milieu. Zo kan het op een effectieve wijze CO2 vastleggen (tot wel viermaal effectiever dan een bos) en heeft het gunstige effecten op bodemgesteldheid, waterhuishouding en biodiversiteit. Eenmaal aangeplant is het relatief onderhoudsvriendelijk, het heeft geen bemesting of (water)irrigatie nodig, en kan tot wel 20 jaar doorgroeien. Het gewas is op marginale gronden te verbouwen: braakliggende gronden die niet geschikt zijn voor voedselbouw.

Met de toevoeging van olifantsgras bij de productie van o.a. beton, groeisubstraat (planten), bio-plastic en papier/karton wordt de CO2-footprint van deze producten sterk gereduceerd. Vibers heeft vele producten voor uiteenlopende klanten en opdrachtgevers gefabriceerd: van notitieboekjes voor Lidl tot plastic bloempotten voor de Nationale Postcode Loterij en Jumbo.

Plastic is heel goedkoop. Een bio-based oplossing zoals olifantsgras is zonder schaal/afdoende volume nog geen alternatief voor single use plastic (wegwerpplastic) voor wat betreft de prijs. Het is dus van groot belang om innovatie en ondernemers te blijven ondersteunen die toepassingen op de markt brengen waarmee we onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen, zoals gebruikt in single use plastic, afbouwen. Andere partners van DOEN die op dit vlak actief zijn, zijn onder meer Mission Reuse, Boxo, Notpla en Mycotex.